Return to site

Avrupa'da yenilenebilir enerji toplulukları sıklıkla ortaya çıkıyor

December 13, 2022

Avrupa ülkeleri Paris Anlaşması'na yönelik taahhütlerini yerine getirirken, AB ve Birleşik Krallık'taki politika yapıcılar daha fazla Yenilenebilir Enerji Topluluğu (REC) kurulmasını teşvik ediyor. Kuzeybatı Avrupa'da uzmanlar şu anda başta Almanya, Danimarka, Belçika, Hollanda ve Birleşik Krallık'ta olmak üzere 10.000'den fazla topluluk enerji derneği olduğunu tahmin etmektedir. Üyeler kendi paralarını güneş enerjisi, rüzgar enerjisi, küçük hidroelektrik santralleri, biyoenerji ve hatta birleşik ısı ve enerji santrallerine yatırıyor; Güney Avrupa'daki İspanya ve İtalya da ilk gösteri topluluklarını başlattı.

Almanya

Almanya'nın ünlü yenilenebilir enerji topluluğu, Almanya'nın güneyindeki Bavyera eyaletinde küçük bir kasaba olan Wildpoldsried'de bulunuyor. 20 yıl önce Wildpoldsried, çoğunlukla çobanların yaşadığı gerçek bir 'kasaba' idi ve İş eksikliği birçok gencin bölgeyi terk etmesine neden oldu. Bugün kasaba, güneş fotovoltaikleriyle kaplı bir dizi binayla Almanya'nın yenilenebilir enerji sektöründeki en başarılı kasabası haline gelmiştir. Kasaba, rüzgar, güneş ve biyokütle enerji tesislerinden 43 milyon kWh elektrik üretirken, sakinleri ulaşım ve yaşam için ihtiyaç duydukları tüm elektriğin yalnızca 6,2 milyon kWh'ını kullanıyor - tükettiklerinden yedi kat daha fazla enerji!

Sırada güneybatıda Neckar Nehri üzerindeki eski ortaçağ pazar kenti Heilbronn var. 126.000 nüfuslu bu kentte güneş panelleri evlerin, anaokullarının ve okulların, belediye binalarının ve fabrika salonlarının çatılarını süslüyor. Heilbronn Community Energy, Almanya'daki hanelere veya işletmelere yenilenebilir enerji satan 900 topluluk enerji kooperatifinden biridir ve kasabadaki kooperatiflerin ve kolektif olarak sahip olunan diğer temiz enerji kaynaklarının birleşik çıktısı, Heilbronn'daki hanelerin yaklaşık üçte birine elektrik sağlamaktadır.

İtalya

İtalya'nın ilk ortak yenilenebilir enerji topluluğu, kuzeybatı Piedmont bölgesinde küçük bir kasaba olan Magliano Alpi'de yer almaktadır. Birincil üretim şekli olarak güneş enerjisini kullanan bu ortak topluluk, nihai hedefi tüm şehri temiz elektrikle kaplamak olan, sakinlerinin yarısının enerji ihtiyacını karşılayacak bir güneş enerjisi ağı oluşturmak için kamu finansmanına güvenmektedir. Magliano Alpi, şehrin küçük boyutu, az sayıda nüfusu ve düşük bina yoğunluğu nedeniyle İtalya'da yenilenebilir enerji için ortak bir topluluk için bir gösteri alanı olarak ilk tercihtir. Şehir genelindeki binalara akıllı sayaçlar ve bir opsiyon yönetim sistemi kurulacak ve binaların enerji tüketimini izlemek için bir akış yönetim platformu oluşturulacaktır.

Fransa

SerenyCalas projesi, yerel halk ve profesyonellerden oluşan yüzden fazla katılımcısıyla Fransa'daki en büyük yenilenebilir enerji topluluğunu bir araya getiriyor. SerenySun Energies tarafından yürütülen projenin ilk güneş enerjisi santrali, Cabriès-Calas'taki Petit Lac okul grubunun yeşil ve yerel enerji kaynaklarını kullanmasını sağlayacak. Tesis, 1.200 metrekarelik fotovoltaik panelleriyle yılda 282 megawatt saat elektrik üretecek ve bu da 70 hanenin yıllık elektrik tüketimine eşdeğer olacak.

İsveç

2001 yılında Malmö Belediye Başkanı Ilmar, eski bir tersane alanında çevre dostu bir gösteri alanı inşa etmek üzere yola çıktı ve bu alan şu anda dünyaca ünlü 'Yarının Şehri' (BoO1) topluluğu haline geldi. İsveç'in ilk sıfır karbon topluluğu ve %100 yenilenebilir enerji kullanan dünyanın en büyük kentsel yerleşim alanıdır. Mahalle yaklaşık 30 hektarlık bir alanı kapsıyor ve tamamı enerji tedarikçileri için yenilenebilir enerji kullanan 1.000 konuta ev sahipliği yapabiliyor.

İspanya

İspanya'nın ilk ortak yenilenebilir enerji topluluğu olan Solmatch, Haziran 2020'de faaliyete geçiyor. İspanyol enerji devi Repsol tarafından oluşturulan bu topluluk, müşterilere güneş enerjisi yoluyla %100 temiz elektrik sağlamaya ve İspanya'da dağıtılmış enerji üretimi konusunda daha fazla pratik deneyim sağlamaya adanmıştır.

Temiz enerjiyi yeniden tanımlamak

Yenilenebilir enerji üretiminin paylaşımı, öz tüketime yeni bir bakış açısı sunan ve enerji tüketicilerinin son grubuna daha fazla özerklik veren dönüştürücü bir enerji modelidir. Bu yeni kentsel enerji modeli sadece yerel ekonomiyi canlandırmakla kalmıyor, aynı zamanda paydaşların herhangi bir yatırım yapmasına gerek kalmadan yerel sürdürülebilirliğe de katkıda bulunuyor.

Yenilenebilir enerji paylaşım toplulukları bir pazar segmenti olarak tanımlanırsa, kesinlikle büyük müşteri talebi, ölçekte büyüme potansiyeli, uzun vadeli sürdürülebilirlik ve iyi bir sermaye getirisi gibi potansiyel bir pazarın çeşitli özelliklerine sahiptirler. Yenilenebilir enerji paylaşım topluluklarının temiz enerjiyi yeniden tanımladığı ve hem işletmelerin hem de bireylerin iklim değişikliğinin iyileştirilmesinde kilit bir rol oynayabileceği açıktır.

Maysun Solar her zaman uygun maliyetli modül ürünleri tasarlamayı ve üretmeyi hedeflemiştir. Düşük zayıflama, yüksek kullanım ömrü ve yüksek verimlilik ürünlerimizin özellikleridir, ilgili taraflar daha fazla bilgi edinmek için bizimle iletişime geçebilir.