Özellikle petrol ve gaz gibi elektrik ve enerji kaynaklarının giderek daha pahalı hale geldiği ve arz konusunda büyük bir belirsizliğin yaşandığı bu gibi zamanlarda, alternatif enerji kaynakları bulmak giderek daha önemli ve acil hale gelmektedir.
En popüler ve verimli yenilenebilir enerji kaynağı, sadece nispeten ucuz olmakla kalmayıp aynı zamanda uzun vadede çevre için de çok dost olan ve size merkezi enerji tedarikçilerinden daha fazla bağımsızlık garanti eden güneş enerjisidir.
Bununla birlikte, çatınız için bir fotovoltaik sistem kurmak uzun vadeli ve önemsiz olmayan bir yatırım kararıdır. Bu nedenle, doğru PV modülünü seçerken, tam olarak neyin önemli olduğunu ve eviniz için en iyisinin ne olduğunu bilmelisiniz?
Bilinçli bir satın alma kararı vermeniz için ihtiyacınız olan tüm bilgileri size sağlamak amacıyla, Maysun Solar bilgileriniz için aşağıdakileri inceleyecektir.
- Fotovoltaik modül nedir ve ne işe yarar?
- Ne tür PV modülleri mevcuttur?
- Güç derecelendirmesi olarak bilinen şey nedir ve elektrik üretiminizi nasıl etkiler?
- Bir PV modül optimizatörü nasıl çalışır?
- 300w'lık bir PV modülü ile 400w'lık bir PV modülü arasındaki fark nedir?
Fotovoltaik modül nedir?
Her şeyden önce, bir PV modülünün tam olarak ne olduğunu ve bir PV sisteminde hangi görevleri yerine getirdiğini bilmemiz gerekir.
Bir PV modülü, ister 12V PV modülü ister 24V PV modülü olsun, güneş enerjisini emmek ve elektriğe dönüştürmek için bir araya getirilen tüm güneş pillerinin bütününü ifade eder.
Güneş panelleri olarak da bilinen PV modülleri bu nedenle bir PV sisteminin en önemli bileşenlerinden biridir, çünkü güneş pilleri olmadan güneş enerjisinden yararlanılamaz ve elektrik enerjisi üretimine dönüştürülemez.
Güneş panelleri tarafından üretilen elektrik enerjisi doğru akımdır.
Enerjinin normal ev aletleri için kullanılabilir hale getirilmesi için alternatif akıma dönüştürülmesi gerekir. Bu görev bir invertör tarafından gerçekleştirilir. İnvertör, fotovoltaik sistemin önemli bir parçasıdır ve güneş enerjisinden prizden çektiğimiz elektriğe dönüşüm sürecini tamamlar.
Aslında çok çeşitli fotovoltaik modüller vardır ve bunlar farklı tipte güneş pillerinden oluşur.
Malzemeler açısından güneş pillerini üç kategoriye ayırabiliriz.
- Polikristal silikon güneş pilleri
- Monokristal güneş pilleri
- İnce film güneş pilleri
Farklı tipler, Wp (watt peak) cinsinden ölçülen performanslarında ve fiyat aralıklarında farklılık gösterecektir.
Şu anda üretimde olan üç ana ince film PV modülü türü vardır: kadmiyum tellürid, bakır indiyum galyum selenid ve amorf silikon. Genel dezavantajları, fotoelektrik dönüşüm verimliliklerinin çok düşük olması ve ucuz olmalarına rağmen, yalnızca %5'ten daha az bir pazar payına sahip bireysel niş senaryolarda kullanılmalarıdır.
Son yıllarda hızla gelişen üçüncü nesil ince film teknolojisi olan kalsiyum titanit hücrelerin bir çığır açması bekleniyor. Daha geniş olan BIPV alanında, ince film hücreler kristal silikon hücrelere göre daha uygundur. Kalkojenit pillerin ise enerji tasarrufu sağlayan yeni yapı malzemelerinin temel dayanağı olması bekleniyor.
Mevcut teknoloji söz konusu olduğunda, kristal silikon modüller bireysel kullanıcılar için ince film modüllere göre açıkça daha uygundur. Önemli ölçüde daha yüksek bir nominal çıkışa sahiptirler ve bu nedenle küçük alanlarda bile büyük miktarda elektrik üretebilirler.
Polikristal silikon PV modülleri 330 Wp'ye kadar nominal çıkış elde etmekte ve monokristal çözümlere kıyasla fiyat avantajı nedeniyle uzun bir süre pazarda büyük bir paya sahip olmuştur.
Ancak şimdi, piyasadaki kristal modüllerin %95'inden fazlası monokristaldir ve özel evler için neredeyse tüm yeni PV sistemleri monokristal PV modüllerini tercih etmektedir. Nominal olarak 400 watt'a kadar tepe çıkışına sahiptirler ve bu nedenle önemli miktarda enerji üretmek için çok az alana ihtiyaç duyarlar.
Nominal güce ek olarak, verimlilik faktörü bir PV modülünün verimliliğinin hesaplanmasında önemli bir anahtar rakamdır.
Verimlilik, mevcut güneş enerjisinin elektrik enerjisine dönüştürülebilen maksimum yüzdesini gösterir.
Yukarıda bahsedilen üç modül türü arasında, monokristal PV modülleri bugüne kadarki en yüksek seri üretim verimliliğine sahiptir ve şu anda %20 ila %22,5 arasında değişmektedir.
Bir modül seçerken, çatı alanınız ne kadar küçükse, o kadar yüksek güç ve daha yüksek dönüşüm verimliliği seçmeniz gerekecektir. Özel evler için genellikle monokristal PV modülleri önerilir
FV modül güç optimizatörleri
Gerçekten maksimum miktarda elektrik üretmek istiyorsanız, bir güç optimizatörü satın almayı düşünmeli veya sisteme entegre edildiğinden emin olmalısınız.
Bir FV modül optimizatörü, modülün toplam çıktısının tek tek güneş hücrelerinin gölgelenmesi nedeniyle azalmamasını sağlar.
Böyle bir optimize edici olmadan, seri olarak bağlanmış bir grup güneş pili yalnızca en zayıf olanın ürettiği gücü üretecektir.
Sonuç olarak, genel performans, örneğin güç çıkışının bir ağaç veya benzeri bir şey tarafından gölgelenmesi nedeniyle, gölgede kalan tek tek hücreler tarafından hassas bir şekilde zayıflatılır.
12V vs 24V
12V veya 24V modüle ihtiyacınız var mı?
Volt, gerilimi ölçmek için gereklidir ve "fotovoltaik" adından da anlaşılacağı gibi, bu gerilim güneş enerjisi üretiminde önemli bir faktördür.
Bununla birlikte, 12, 24 veya 48 volt, üretilen elektriğin doğrudan üretici tarafından tüketildiği PV modüllü kampçılar gibi bağımsız şebekeden bağımsız PV sistemleri için kullanılır.
Öte yandan, kamu şebekesine zengin elektrik besleyen şebekeye bağlı çatı üstü PV sistemleri, birkaç yüz volt aralığında daha yüksek voltajlar gerektirir.
Tasarım ve hava koşullarına dayanıklılık
Elbette yağmurlu, rüzgarlı ve bazen karlı Almanya'da (Avusturya ve İsveç'te olduğu gibi), hava koşullarına dayanıklılık göz ardı edilmemesi gereken önemli bir husustur.
Rüzgarlı bölgelerde, güneş enerjisi sistemleri kurulurken çatı eğiminin açısını ve yönünü dikkate almak gerekir.
Özellikle kuzey Almanya'da kıyıya yakın yerlerde, PV modülleri satın alırken ve kurarken rüzgar büyük bir sorundur.
MaySun'daki uzmanlar bu durumun kesinlikle farkındadır ve tavsiyelerini ve montaj çalışmalarını mevcut hava koşullarına göre uyarlar.
Kuzey Almanya'da bazen yoğun kar yağışı meydana gelmekte ve bu da güneş modüllerine ek bir yük getirmektedir. Kar hızla önemli bir ağırlığa ulaşır, sistem üzerinde baskı oluşturur ve hasara yol açabilir. Bu nedenle karlı bölgelerde sistemin paskalya cinsinden yüksek bir dirence sahip olmasını sağlamak önemlidir. Pascal değeri ne kadar yüksek olursa, metrekare başına daha fazla kar hasara yol açmadan taşınabilir.
Genellikle, farklı hava olayları için yük testleri yapılır ve hangi modellerin ne kadar iyi performans gösterdiğini karşılaştırabilir ve bu bilgileri satın alma kararınıza dahil edebilirsiniz.
Sağlamlığın yanı sıra görünüm de bir rol oynar, çünkü sonuçta çatınızdaki PV modülleriyle uzun yıllar geçireceksiniz ve her zaman estetik olarak hoş olarak tanımlanabilecek bir şeye sahip olmak istersiniz.
Bu nedenle MaySun, şıklık ve stil izlenimi veren ve özellikle üst düzey müşteriler arasında popüler olan tamamen siyah güneş modülleri de sunmaktadır.
Garantiler ve çürüme oranları
Tüm teknik sistemler ve ekipmanlar gibi, PV modülleri de zamanla performans kaybeder ve doğal bir yaşlanma sürecinden geçer.
Ancak bu süreç, ürünün kalitesine bağlı olarak farklı süreler alabilir.
Bu nedenle, PV modüllerinin bozulma oranı değişir ve maliyet etkinliğini değerlendirirken sistemin ne kadar süre dayanmasının beklendiğinin farkında olmalısınız.
Bu özellikler testler yardımıyla belirlenebilir ve bir PV modülünün daha uzun bir tasarım ömrüne sahip olduğunun açık bir göstergesi, ilgili üretici garantisinin yasal garanti süresinin ötesine uzanmasıdır.
Bu nedenle MaySun olarak ürünlerimizin ucuz ürünler olmadığını, aksine güvenebileceğiniz uzun vadeli bir çözümü temsil ettiğini vurgulamak için 15 yıllık ürün garantisi ve 25 yıla kadar performans garantisi sunuyoruz.
Ürünlerimizin kalitesine bu kadar güvenmemizin birkaç iyi nedeni var.
Sektördeki 14 yıllık deneyimimizde, en başından beri yalnızca yüksek kaliteli malzemelere ve kanıtlanmış, istikrarlı süreçlere güvendik, ancak uzmanlığımız zaman içinde arttı.
Hava koşulları, inşaat ve teknoloji evrensel olmayıp bölgeden bölgeye değişiklik gösterdiğinden, evinizin çatısının özel koşullarına uygun sistem çözümünü oluşturmak için size yerinde uzman yardımı sağlayabilecek bölgesel uzmanlara güveniyoruz.
Almanya'daki kendi ofislerimizle size ülke çapında bir hizmet sunabiliriz.
Ayrıca, maliyetleri ve çevresel etkileri en aza indirmek için Almanya'da Kaarst, Neuss, Essen, Meerbusch ve Hilden'de depolarımız bulunmaktadır. Diğer Avrupa ülkelerinde de çok sayıda depo bulunmaktadır.
Bu, modüllerinizin dünya çapında seyahat etmediği, ancak yakındaki bir lojistik merkezinden dağıtıldığı anlamına gelir.
Uzman tavsiyesi ve sorularınıza kesin yanıtlar almak isterseniz, lütfen bizimle iletişime geçmekten çekinmeyin.
Sizin için buradayız!