Fotovoltaiklerin popülaritesiyle birlikte, elektrik santrallerinin yatırım getirisinin nasıl iyileştirileceği bir endişe haline geldi ve elektrik santrali tasarımının iyileştirilmesi giderek gündemde yer alıyor. PV güç istasyonlarında yatay ve dikey olmak üzere iki tür modül düzeni vardır ve her birinin duruma bağlı olarak yatay veya dikey sıraların kullanımına ilişkin kendi hususları vardır. Eviniz için hangi düzenleme daha uygun?
Yatay ve dikey modül sıraları nedir?
Adından da anlaşılacağı gibi, yatay modül düzenlemesi, modülün uzun kenarı doğu-batı yönüne paralel olacak şekilde bir standa monte edildiği anlamına gelirken, dikey modül düzenlemesi kısa kenarın doğu-batı yönüne paralel olduğu anlamına gelir. Şu anda dikey düzenlemelere sahip daha fazla elektrik santrali olmasının ana nedeni, kurulumlarının daha kolay olması, yatay düzenlemelerde ise üst parçanın kurulumunun daha zor olması ve bu durumun inşaat programını etkilemesidir.
Düzen nasıl seçilir
1. Düz zemin elektrik santralleri
Nispeten düz zeminli elektrik santrallerinde, güneşin doğduğu ve battığı bir zaman diliminde, ön sıradaki bileşenlerin arka sıradakileri paralel olarak gölgelediği görülür. Saçılma, yansıma ve diğer faktörleri göz ardı ettikten sonra, yatay sıranın sabah ve akşam dikey sıraya göre 10 dakika daha az gölgelendiğini tahmin ediyoruz. Güneş doğarken ve batarken ışınımın düştüğü dikkate alındığında, hesaplama çıkış gücünün maksimum çıkış gücünün %15'i olmasına dayanmaktadır. Yıllık 1500 saatlik kullanıma sahip bir elektrik santrali için, yatay sıra dikey sıraya göre %1,2 daha fazla güç üretir.
2. Dağ, yamaç fotovoltaik güç istasyonu
Şimdi fotovoltaik güç istasyonu ve tarım, ormancılık, kaçınılmaz olarak dağlarda, eğimli arazilerde ve diğer engebeli arazi yapılarında daha fazlası ile birleştiğinde, karmaşık arazi bileşeni düzeni nasıl seçilir?
Elektrik santralleri inşaatının dağlık güney ve kuzey yamaçlarının kullanımı için, düz araziye benzer şekilde, yatay sıra dikey sıradan daha iyidir.
Doğu ve batı yamaçlarının bir kısmı kullanılarak inşa edilen enerji santralleri için, sabah güneş doğduğunda, önce doğu yamacı parlar ve batı yamacı gölgelenir. Güneş yavaş yavaş yükselip güneye doğru hareket ettikçe, batı yamacı yavaş yavaş parlar ve doğu yamacı gölgelenir ve gölgelemenin hala kabaca modülün uzun kenarına paralel olduğu görülebilir. Güneş Yengeç Dönencesi arasında hareket eder ve PV tesisinin alanı Yengeç Dönencesi'nin kuzeyindedir, bu nedenle niteliksel olarak konuşursak, dağlar ve yamaçlar gibi düzensiz alanlarda, modüllerin yatay sıralarda gölgelenmeye direnme yeteneği dikey sıralardan daha fazladır.
3. Dağıtılmış çatı, etrafında gölgelenme olduğunda
Çatıya kurulan dağıtılmış fotovoltaik güç istasyonu için, açık ve gölgesizse ve eğimli bir kuruluma sahipse, yer güç istasyonu ile aynıdır. Direkler veya antenler gibi dikey gölgelendirme için ve kaçınılamazsa, daha fazla gölgelendirme varsa dikey kurulum için düşünülebilir. Elbette, enleme, çatı yönüne, alana, eğime vb. bağlı olarak evinize uygun yöntemi veya her ikisinin bir kombinasyonunu seçebilirsiniz.
Gölge gölgelemenin yatay ve dikey sıralardaki hücrelerin gücü üzerindeki etkisi
Modül devre yapısının özellikleri, modülün gölgelenmeye karşı koyma kabiliyetindeki farkı belirler. Gölgelenme ağırlıklı olarak yere yakın olduğundan, gölgelenmenin güç üretim performansı üzerindeki etkisini göstermek için yere yakın 2 sıra hücrenin gölgelenmesi örneğini ele alıyoruz.
Aşağıdaki diyagramda, bir modülün alt iki hücre sırası gölgelendiğinde ve yatay olarak düzenlendiğinde, alt baypas diyotu açıktır ve üst iki hücre sırası güç çıkışına sahip olmaya devam eder. Bir modülün alttaki iki hücre sırası bloke edildiğinde ve dikey olarak düzenlendiğinde, modüldeki hücrelerin her biri bloke olur ve devre kesilir, böylece 3 hücre sırasının hiçbirinden güç çıkışı olmaz.
Bu da teorik olarak yatay hücre sıralarının gölgelenmeye karşı daha dayanıklı olduğunu kanıtlamaktadır.
Maysun Solar, 15 yıllık profesyonel deneyime sahip bir PV modül üreticisi olarak size yüksek kaliteli güneş panelleri sağlayabilir, ürün teklifi için bizimle iletişime geçmek için aşağıdaki düğmeyi tıklayın.