Bir PV sistemi kurarken, akü kurma ihtiyacı ile de mücadele ettiniz mi? Evsel kullanım için üç tür PV sistemi vardır: şebekeden bağımsız, şebekeye bağlı ve hibrit model.
Basit bir ifadeyle, şebekeden bağımsız, PV sistemi tarafından üretilen elektriğin bir aküde depolandığı ve daha sonra bir invertör tarafından ev aletlerine güç sağlamak için dönüştürüldüğü anlamına gelir. Şebekeye bağlı olması, şebekeye bağlı olduğu ve doğrudan invertör aracılığıyla ulusal şebekenin ihtiyaç duyduğu voltaj gereksinimlerine dönüştürüldüğü ve ev kullanımı için öncelikli olduğu, fazla elektriğin devlete satıldığı anlamına gelir.
Şebekeden bağımsız fotovoltaik sistemler
Şebekeden bağımsız bir sistemde, fotovoltaik paneller güneş ışığını alır ve ev aletleri tarafından öncelikli kullanım için invertör tarafından alternatif akıma dönüştürülen doğru akım üretir; ev aletleri boşta ise, doğru akım aküye akacak ve depolanacaktır. Geceleri veya yağmurlu günlerde, paneller elektrik üretmediğinde, batarya gücü serbest bırakılır ve evde kullanılmak üzere invertör tarafından AC gücüne dönüştürülür.
Avantajlar
1. Şebekeden bağımsız bir PV sisteminin en büyük avantajı elektriği depolayabilmesidir. Şebekesi olmayan ancak elektriğe ihtiyaç duyan her yere kurulabilecek en kolay ve en ucuz şebekeden bağımsız enerji üretim sistemidir. Örnekler arasında uzak dağlık alanlar, ormanlık alanlar, adalar, okyanus gemileri, kendi kendine sürüş gezileri için karavanlar ve hatta uzay gemileri yer almaktadır.
2. Sık sık elektrik kesintilerinin yaşandığı bazı bölgelerde, acil durum güç jeneratörü olarak kullanılmak üzere şebekeden bağımsız bir PV sistemine de ihtiyaç duyulmaktadır.
Dezavantajlar
1. Akü, PV sisteminin maliyetinin %30-50'sini oluşturmaktadır. Ve pil ömrü genellikle 3-5 yıldır, bundan sonra tekrar değiştirilmesi gerekir, bu da kullanım maliyetini artırır. Avrupa'da tipik bir müstakil ev şu anda fotovoltaik bir sistem için yaklaşık 8.500 €'ya mal olmaktadır (ortalama 5 kW p sistem). 5 kWh bataryalı 5 kW p'lik bir sistem için maliyet 14.000 ila 16.000 € civarındadır.
2. Şebekeden gerekli elektriği almak için yeterli enerji üretimi ve depolama yoksa, eviniz elektrik kesintisi durumunda olacaktır.
Şebekeye bağlı fotovoltaik sistemler
Şebekeye bağlı bir sistemde, ev aletleri boşta olduğunda AC gücü genel şebekeye akacak ve şebeke sistemini besleyecektir. Akıllı sayacınızda evinizin ne kadarının şebekeye aktığını ve genel şebekeden gelen elektriğin ne kadarının kullanıldığını görebilirsiniz. İki yönlü bir sistemdir, bu nedenle paneller üretim yapmadığında eviniz şebekeden elektrik kullanabilir. Şebekeye elektrik satabilir veya şebekeden elektrik satın alabilirsiniz.
Avantajlar
1. Pillere gerek yoktur, maliyet tasarrufu sağlar.
2. Güneş enerjisi ev aletlerinizin kullandığından daha fazla elektrik ürettiğinde, fazla elektrik kamu şebekesine beslenir ve bunun için yalnızca ödeme almakla kalmaz, aynı zamanda enerji dönüşümüne de katkıda bulunursunuz.
Evinizde 10 kW'lık bir PV sistemi varsa, Alman EEG 2023 değişikliğine göre kamu şebekesine beslenen fazla elektrik için kWh başına 8,6 sent alacaksınız. Daha büyük sistemler de eskisinden daha fazla ödeme yapıyor. 40 kW'a kadar ve 40 kW dahil olmak üzere, bu değer kWh başına 7,50 euro sente yükseltilir. 750 kWh'ye kadar ve 750 kWh dahil olmak üzere kWh başına 6,20 euro sent almaya devam eder. Ortalama bir hanede, kendi tüketimi için kullanılan elektriğin yaklaşık %35'i, yani üretilen elektriğin %65'i şebekeye beslenmekte ve ödenmektedir. Kaba bir tahminle bir ev PV tesisi yaklaşık 8 yıl sonra kendini amorti etmektedir.
Dezavantajlar
Kamu şebekesinin bağlantısı kesildiğinde, PV de çalışamaz. Ancak şebekeye bağlı inverterlerden biri akıllı bir mikro-şebeke inverteri (şebekeye bağlı ve şebekeden bağımsız hibrit bir inverter) ile değiştirilirse tesis normal şekilde çalışabilir.
Hibrit fotovoltaik sistemler
Şebekeye bağlı bir PV sistemi genellikle bir batarya ile donatılmamış bir sistemdir. İlk yatırım açısından, şebekeye bağlı bir sistem, şebekeden bağımsız bir sisteme göre daha az batarya girişine ve ek bir akıllı sayaca sahiptir. Kurulum açısından, şebekeye bağlı bir sistem, şebekeden bağımsız bir sisteme göre ek bir şebeke uygulaması ve erişim sürecine sahiptir.
Şebekeye bağlı sisteme bir batarya konfigürasyonunun eklendiği ve yalnızca bir mikro-şebeke invertörünün kurulduğu anlamına gelen bir hibrit PV sistemi de vardır. Bu en maliyetli sistemdir, ancak aynı zamanda en az endişe verici seçenektir, tabiri caizse biraz daha yüksek ön yatırım dışında hiçbir dezavantajı yoktur.
Hiçbir kurulum herkes için uygun değildir. Kendi evinizin koşullarını göz önünde bulundurarak bir karar vermeniz gerekecektir. Ancak, hangi sistemi seçerseniz seçin, markalı, yüksek kaliteli bir PV ürünü, özellikle de yüksek kaliteli PV modülleri satın almanız gerekecektir. Maysun Solar, 14 yıllık uzmanlığa sahip bir PV modül üreticisi olarak, enerji dönüşümüne yardımcı olmak için sizinle birlikte çalışmaya hazırdır. Yeşil enerjiye açılan kapıyı aralamak için bizimle iletişime geçin.